top of page
  • Poza scriitoruluiOana Stroe

4 februarie, Ziua Mondiala a Luptei Împotriva Cancerului





După ziua Internatională a îmbrătișărilor, a pizzei și a clătitelor, putin înainte de ziua îndrăgostitilor, în calendarul modern al sărbătorilor se înscrie și această zi.

O să vă întrebati de ce este nevoie să marchezi ceva trist, ceva ce aduce durere. Răspunsul este simplu – cu cât mai multă lume vorbește despre această zi cu atât șansa ca numărul persoanelor care se verifică împotriva bolii devine mai mare. Și doar prin conștientizare și informare se ajunge la preventie. 


În 2010, când surpriza diagnosticului a căzut ca un buzdugan asupra mea, nu existau astfel de informări și nici campanii de conștientizare. Dacă existau, poate că viața mea și a altor persoane în situație asemănătoare mie ar fi fost altfel acum, mai bună, mai ușoară. Cancerul  este o boală pasivă și parșivă, ce nu se arată decât când nu mai ai ce-i face și de aceea prevenția este atât de importantă.  


Eu i-as schimba numele din Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului, în Ziua Conștientizării existenței lui. Asta presupune prevenție, control, dar și atenție și grijă față de cei ce se luptă cu această boală. Conștientizare a existenței a celor ce se luptă împotriva ei sau mai grav, pentru viață.


Acum doi ani, scriam în aceeași zi:

„Ce puteți face pentru cei ce sunt deja pacienti?


Să fiti alături de ei. Cât se poate de des. Să îi iubiți, să îi apreciați pentru lupta pe care o duc, să visati alături de ei, sau măcar să îi sprijiniți în vise, să râdeți cu ei în fiecare zi, nu doar azi, când cineva vă aduce aminte.


Să nu uitați să dați un telefon cu acel banal ”Ce mai faci?” urmat de, „ Ai nevoie de ceva?”. Și e minunat dacă puteți spune uneori și „Te iubesc”.

 

Să îi vizitați și scoateți la plimbare, la un spectacol sau o terasă. Să vă simtă aproape și mai ales că nu sunt „diferiti” de voi. Voi, prietenii, iubitii, partenerii de viată, părintii, voi cei apropiați, sunteți cei care îi puteti face să uite că acum trăiesc o altă viată. Iar dragostea voastră le dă aripi.„

 

Cuvinte simple, dar pe care le-aș repeta la nesfârșit. Ele duc la gesturi la fel de simple, dar extrem de puternice în magia efectului pe care îl au asupra bolnavilor.

Rămâneți aproape de sufletul lor, de cele mai multe ori mai vulnerabil ca niciodată, purtați-va cu ei cu dragoste și veselie. Privitii în ochi cu curaj, de multe ori veți întâlni o forță incredibilă în spatele lor și multă dragoste de viață. Pentru aceștia ziua de 4 februarie este încă o zi în care pot să se bucure că sunt între cei dragi, să se bucure de viață.

 

Pentru mine, ziua aceasta este în primul rând, ziua ce poate aduce speranța că în timp, educația prevenției și controlului își va face efectul și o să ajungem să sărbătorim ziua în care numărul bolnavilor devine din ce în ce mai mic. Asta da sărbătoare, mai dulce decât orice clătită, mai bună decât orice îmbrătișare. 

 

 

 


44 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

On Cool Art

Comments


bottom of page