top of page
  • Poza scriitoruluiOana Stroe

O speranta in plus. Metode noi de diagnosticare si tratare?



Vinerea trecuta, 18.05.2018, am fost la un seminar oferit pacientilor oncologici romani, invitatie facuta pe Facebook de reprezentanta WPK Cancer Center.


Am fost atrasa de faptul ca la acest seminar (gratuit) pentru pacienti erau invitati medici cu experienta de la spitalele de la Viena.


Din reclama de prezentare nu am inteles ca medicii prezenti reprezinta un spital, si anume Wiener Privat Klinik.


Cand am ajuns la Radisson seminarul incepuse de jumatate de ora. De jena sa nu deranjez m-am asezat pe primul loc mai in fata intalnit in cale.

Apoi am vazut ca majoritatea lumii din sala avea casti de traducere simultana. Ce organizare si ce de fonduri, m-am trezit eu spunand in gand.

Pana la pauza, am fost intrebata de o doamna draguta de langa mine. "Sunteti doctor?"

"Nu, pacient", am raspuns eu si simtind nevoia sa explic de ce sunt acolo am continuat."Pacient cu multi ani de experienta", am raspuns eu zambind. Doamna mi-a intins o carte de vizita si a ramas ca daca am nevoie de sfaturi sa o contactez.


A fost o prezentare tinuta de mai multi medici. Profesori universitari, specializati in diferite ramuri medicale ce au legatura cu diagnosticarea si tratamentul cancerului de diferite tipuri. Unele nume erau deja cunoscute pacientilor romani, ca Prof. Univ. Dr. Zielinski, Teleky, Hoffmann sau Thallinger.


Au fost prezentate ultimele noutati din medicina nucleara in diagnosticarea cancerului, precum si tratamentul cu imunoterapie si unde anume se intersecteaza acesta cu medicina de precizie, cat si parte din diagnosticele ce se preteaza la astfel de tratamente.


Tipurile de cancer de care s-a discutat au fost cel colorectal, cancerul de san, cel urologic si de prostata. La momentul de intrebari din sectiunea cancerului de san am intervenit si eu cu o intrebare. Pentru ca de acasa nu am realizat cat de comerciala este aceasta prezentare ( WPK cu ofertele si pacientii cu cazurile punctuale), eu nu am avut dosarul de analize la mine. Am prezentat cazul meu in totalitate, mai putin un indicator pe care nu il retineam. Surpriza a fost ca in aceste conditii am aflat ca este posibil sa primesc un tratament pentru incercarea de a stopa metastazele osoase, medicament pe care nu il cunosteam.

Este foarte posibil ca acest tratament sa nu se potriveasca tipului meu de diagnostic in momentul in care o sa aiba toti indicatorii analizelor in fata.

Voi trimite analizele la "second" opinie la ei si in cazul in care raspunsul ramane acelasi, voi merge cu raspunsul la medicul meu, medic ce s-a dovedit intotdeauna foarte la curent cu evolutia in medicatie a tratamentelor la nivel international.



Statisticile prezentate la acest seminar arata o imbunatatire a ratei de viata la toate tipurile de cancer, in mod special la cel de prostata si de san. Este o veste pe care o asteptam cu totii de generatii intregi si din pacate avem senzatia ca nu sunt progrese.



Si totusi, acestea exista. Cineva trebuie sa si prezinte aceste informatii publicului. Macar pentru cresterea moralului, PENTRU O SPERANTA IN PLUS. Se stie ca moralul are mare importanta in evolutia bolilor.

Este adevarat ca la ei lumea are educatia (cat si ajutorul financiar) pentru a face verificari anual dupa un o anumita varsta si asa cazuistica de boala avansata este mai rara.


Ce cred ca este important pentru pacientii din Romania este ca prin acest tip de seminar au acces la informatie mai usor si pot afla metode noi si inovatoare de diagnostic si tratament.


Astfel putem sti mai bine la ce te poti astepta sau ce variante sa cauti. Multa lume trimite dosarul in Turcia pentru "second opinion". Nu stiu inca daca costurile de aici sunt mai mici, dar cu siguranta mai multe alternative nu pot fi decat un plus important pentru bolnavi.


Iar in cazul disperat, pe de o parte, in care nu mai ai sanse in tara, si fericit, pe de alta parte, in care sa iti poti permite financiar un tratament intr-o clinica privata, este foarte important sa mai primesti o oferta.


Caci pana la urma acest tip de prezentare la asta se rezuma: la cerere si oferta in speranta unui "win-win".

686 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Ozonoterapia

Port Cateter

bottom of page